Iată noile condiții în care poți intra în șomaj tehnic!
UPDATE: 31.03.2020
Ieri, 30.03.2020, a fost publicat în Monitorul Oficial, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 32/2020 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 30/2020.
Prin această ordonanță sunt introduse noi precizări potrivit cărora:
– NU vor beneficia de indemnizaţia prevăzută de O.U.G. nr. 30/2020 angajaţii care au mai multe contracte individuale de muncă, însă, cel puţin unul dintre contractele cu normă întreagă rămâne activ pe perioada stării de urgenţă;
– în situaţia în care un angajat are mai multe contracte individuale de muncă, dar sunt toate suspendate ca urmare a instituiri stării de urgenţă, va beneficia de indemnizaţia aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
Atenție! Angajatorul poate să suplimenteze indemnizaţia plătită de stat cu diferenţa de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat! (asta doar în situaţia în care angajatorul are posibilitatea din bugetul de cheltuieli de personal și dacă dorește să suplimenteze indemnizația, EL NU ESTE OBLIGAT)
Vezi aici condițiile pe care trebuie să le îndeplinească angajatorul pentru a solicita plata indemnizației de către stat.
În primul rând trebuie să stabilim ce înseamnă, mai exact, șomajul tehnic.
Șomajul tehnic reprezintă întreruperea temporară a activității unei firme sau companii din motive economice, tehnologice, structurale sau alte motive asemănătoare. În acest caz, contractele de muncă ale salariaților sunt suspendate la inițiativa angajatorului, care e obligat să le plătească acestora o indemnizație lunară.
Atenție! Suspendarea contractelor individuale de muncă intervine fără aprobarea salariaților.
Iată condițiile în care poți intra în șomaj
Poți intra în șomaj tehnic dacă angajatorul tău îndeplinește următoarele condiții: fie își reduce activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și astfel nu mai are capacitatea financiară de a achita toate salariile angajaților, fie întrerupe activitatea total sau parțial ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate.
Trebuie să reținem faptul că în cazul intervenirii acestei situații, contractele individuale de muncă sunt doar suspendate, iar relațiile de muncă nu încetează.
Atenție! Vei intra în șomaj tehnic doar dacă ești implicat efectiv în activitatea redusă sau întreruptă în mod temporar și nu mai desfăşori activitate profesională.
Atenție! În cazul în care ţi s-a redus programl de lucru cu 1 zi din săptămână, astfel că în loc de 5 zile, vei lucra doar 4 şi ți s-a redus salariul din această cauză, NU mai ai dreptul şi la indemnizaţia de şomaj tehnic, întrucât nu se poate cumula venitul salarial redus cu indemnizaţia de şomaj tehnic.
De asemenea, nu se poate cumula ajutorul de șomaj, cu indemnizația pentru șomajul tehnic (motivele sunt simple: ajutorul de șomaj se acordă atunci când nu ai un contract de muncă, iar somajul tehnic se acordă atunci când contractul tău de muncă este suspendat).
Ce se întâmplă cu tine ca angajat în perioada somajului tehnic
Întrucât nu este prevăzută o perioadă de timp în care angajatorul își reduce sau supendă activitatea, iar relația de muncă nu încetează, ci doar se suspendă, în tot acest timp, angajatul se află la dispoziția anajatorului. Doar în momentul în care angajatorul anunță reluarea activității, angajatul va fi chemat să își reia activitatea, încetând astfel suspendarea contractului individual de muncă.
În perioada de întrerupere a activității, angajații vor primi o indemnizație lunară plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat (indemnizaţia de şomaj tehnic se raportează exclusiv la salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat de angajat, fără a fi luate în considerare alte indemnizaţii sau sporuri).
Deși suma pe care care ți se cuvine trebuie să fie de cel puțin 75% din salariul de bază, aceasta poate fi și mai mare de atât, în funcție de decizia angajatorului și pe capacitatea sa de plată.
Statul a decis ajute angajatorul, preluând o parte din această greutate, însă doar în limita a 75% din salariul mediu burt pe economie (care în 2020 este în valoare de 5.429 lei).
Practic, indiferent de salariul de bază pe care îl aveai înainte de suspendarea contractului de muncă și indiferent de ce valoare va avea indemizația de șomaj primită, angajatorul tău nu va putea recupera de la stat mai mult de 4.071,75 lei pentru fiecare angajat.
Atenție!! Angajatorul tău NU te va putea concedia în primele 6 luni de la reînceperea activității după suspendarea contractului individual de muncă.